Абітурієнту

пʼятницю, 10 листопада 2017 р.

Літературна година: «А мова наша є та вічно буде…»

 «А мова наша є та вічно буде…»  під  такою   назвою в училищі пройшов захід до  Дня  української    писемності та  мови, який організували бібліотекарі Білоциценко Т.М. та  Попсуй С.Е. Згідно  з указом  Президента,  9  листопада   оголошено  Днем  української    писемності  та  мови, названого,  до речі, на честь Преподобного  Нестора  Літописця. Який став гідним  послідовником  творців слов’янської писемності  - Кирила та Мефодія. 

Мета заходу:
- залучення учнівської  молоді до участі  у засіданні, слухання розповіді  про  історію виникнення нашої писемності та мови, її місце серед слов’янських мов; 
- виховання в учнів почуття любові до рідної мови, художнього слова на прикладі зачитаних напам’ять поезій, виховати розуміння  багатства, поетичності та ліричності  нашої мови.


      Найдавнішою  писемною літературною мовою усіх слов’ян  була мова старослов’янська.  Нам відомо, що абетку для мови  створили болгарські просвітителі, брати Кирило та  Мефодій.  Ними була перекладена Біблія зі старослов’янської  мови грецькою. На нашу землю азбука потрапила  майже 1000 років тому, весь час змінюючись і вдосконалюючись.  Отже, наше слов’янське письмо пройшло  тривалий та нелегкий шлях, поки дійшло до нас  у  сучасному вигляді.

      Повертаючись  у сиву давнину,  все більше і більше переконуємося,  що мова – неоціненний скарб народу. Нашою рідною українською мовою  розмовляють приблизно  45 млн. осіб.


   На  захід були запрошені учні  304, 302, 104 груп, викладачі та інші гості.
   Долучилися до  підготовки  свята та брали активну участь у  заході  учні 104 групи : Диндаренко Дар’я , Родянчук Надія (група  літературознавців), Шеверьов Д. (виступив у ролі історика).

   Дуже емоційно та лірично прозвучали поезії учениць 302 групи :   Кіосе Анни, Малицької Ірини,  Садовської Олени.


    Бажаючі  брали участь у вікторині  «Український  ГраВікКон»,  яку провела  Попсуй С.Е.  .  Також  аудиторія із захопленням сприйняла конкурс «Чорна скриня»,  завданням якого було відгадати предмети, що знаходилися у скрині, а підказкою щодо описів цих предметів було їхнє походження та звучання різними мовами. Переможці конкурсу отримали подарунки, які знаходились у цій  скрині, а всі присутні  перебували у чудовому настрої. 



Підводячи підсумки  нашого зібрання, бібліотекар училища, Білоциценко Т.М.  зробила бібліографічний огляд представленої літератури, переважно словників сучасної української мови,  й ознайомила учнів із  потенціалом училищної бібліотеки.


Отже, наше свято закінчилося на позитивній ноті,  а усі присутні зрозуміли, що  виникнення письма та розвиток мови – це частина історії розвитку  всього суспільства. Кожен зробив для себе висновок про розвиток нашої рідної мови та її місце у своєму особистому житті.



Конокеєнко О.П.
викладач української мови та літератури


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.