Абітурієнту

вівторок, 18 квітня 2017 р.

Зустріч учнів з ветераном Великої Вітчизняної війни, Головою Ради ветеранів Сеїним Михайлом Олександровичем.

Напередодні річниці визволення Овідіополя, яку ми відзначаємо 13 квітня в Овідіопольському ПТАУ відбулася зустріч учнів з ветераном Великої Вітчизняної війни, Головою Ради ветеранів Сеїним Михайлом Олександровичем. Михайло Олександрович розповів про свій бойовий шлях. Особливо зазначив, що війна - це жахлива сторінка в житті народу, але водночас і героїчна.



 9 квітня 1944 року на Овідіополь та Кароліно-Бугаз (окупантам залишився цей єдиний шлях для відступу) радянське командування спрямувало 10-ту гвардійську Кубанську козачу дивізію. Вранці  козаки увірвались на Скурту, але прийшов наказ повернути в напрямку села Барабой, щоб надійно перетнути шлях частинам, яка втікала з Одеси. Проте козаки не встигли зайняти оборону, як переважаючі сили ворога накотилися на наші рубежі. Козаки спробували рішучим ударом захопити село Баробой, але атака захлинулась. Розрізнені ескадрони, втративши більше половини своїх бійців, тимчасово відступили в напрямку Біляївки вже фактично тилами ворожих військ. Один із тих, кому пощастило вцілити під час Барабойської трагедії М.Г. Сікорський у спогадах для Овідіопольського краєзнавчого музею писав: «Ні тоді, ні тепер ніхто, по-моєму, не здатний описати всю трагедію нашого становища і весь жах тих боїв. За всю війну, навідь тоді, коли я був неодноразово поранений, нічого подібного не траплялось. Це було невимовне пекло, з якого дивом врятувалося небагато».
  Нам необхідно пам’ятати, якою ціною дісталась свобода. Тільки в Барабойському котлі загинуло понад п’ять тисяч наших бійців.
   Учні уважно слухали ветерана, а наприкінці Михайло Олександрович відповів на численні питання. Як завжди хлопців найбільше цікавили зброя, калібри, дальність польоту снарядів і т.і…

  Учнівський та педагогічний колектив Овідіопольського ПТАУ вітають земляків із днем визволення та бажають усім, і в першу ветеранам міцного здоров’я та мирного неба.

 Т.М. Нестеренко
викладач історії

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.