Абітурієнту

пʼятницю, 17 лютого 2017 р.

Літературна година «Мова – головна ознака і символ нації»

17 лютого в ОПТАУ з нагоди Міжнародного дня рідної мови бібліотекарі центральної районної бібліотеки разом з викладачем української мови та літератури Батечко Л.І. провели літературну годину «Мова – головна ознака і символ нації». Вони розповіли присутнім про історію поневірянь рідної мови, про її коріння, розвиток, удосконалення і утвердження майстрами українського слова. 


Підтримати культурне різноманіття і захистити унікальний скарб кожного народу, оголосивши 21 лютого Міжнародним днем рідної мови, вирішили на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила у жовтні - листопаді 1999 року в Парижі.
Історія нашої рідної мови - української – позначена трагічними фактами, відображенними в десятках законів і постанов.
134 офіційні заборони за 400 років. Жодному законові, циркулярові, указові чи анафемі існування та розвиток генетичного коду української нації не вдалося ні обмежити, ні знищити. Тривалий лінгвоцид не підносив ні її носіїв, чиє життя перетворилося на суцільні випробування й утиски, ні мову. Наша мова не лише вистояла, а й зберегла право називатися однією з наймилозвучніших мов світу, найстаріших у Європі, стала другою словянською за кількістью мовців і входить до третього десятка найпоширеніших у світі мов.


Учні ОПТАУ читали вірші про рідну мову. Викладач Батечко Л.І. здійснила хронологічний екскурс в багатовікову історію заборони української мови. Заступник директора з навчально-виховної роботи ОПТАУ Самойленко Н.Г. прочитала авторський вірш про свою непохитну любов до рідної мови під назвою «Маленький вірш про велику долю».
Бібліотекарі провели вікторину і розповіли про найвідоміших українських поліглотів, а наприкінці заходу презентували книжкову виставку – інсталяцію «Наша мова калинова».


Бібліотекар ЦРБ Слободянюк Н.М.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.