Абітурієнту

середу, 2 листопада 2016 р.

Звіт про проведення тижня кухарської справи.


       Кухар - це людина, професією якої є приготування їжі.


З 17 по 21 жовтня 2016 року в ДНЗ «Овідіопольське ПТАУ» проходив тиждень кухарської справи. Метою проведення тижня було прищеплювання інтересу до кулінарного мистецтва та вивчення спец предметів, які тісно пов’язані з професією.
Сучасний кухар повинен знати:
  •      технологію   приготування   усіх видів   страв   та   кулінарних   виробів, особливості  приготування  національних, фірмових страв та страв іноземних кухонь;
  • правила  оформлення  та  подачі порційних страв та страв на замовлення;
  • правила  складання   банкетного меню;
  • приготування різних видів тіста та виробів з нього;
  • основи, значення та технологію приготування дієтичного та дитячого харчування;
  • ознаки доброякісності харчових продуктів та органолептичні методи їх визначення;
  •  умови, строки зберігання та реалізації   сирої   та   готової   продукції, напівфабрикатів;
  • вихід готових виробів;
  • санітарно-гігієнічні правила утримання продуктів,  кухні та службових приміщень;
  • правила особистої гігієни;
  • правила використання та призначення обладнання, виробничого інвентаря, інструментів, вимірювальних приладів, посуду, тари та дотримуватись правил охорони праці, внутрішнього розпорядку і вимог  пожежної безпеки.

ПЛАН  ЗАХОДІВ

                       проведення тижня кухарської справи

№ за поряд
Дата проведення
Назва заходу
Відповідальний
за проведення
1.
17.10.2016
Конкурс плакатів та стінгазет до Міжнародного дня кухарів
Майстри в/н та викладачі спец предметів
2.
18.10.2016
1. Виставка новинок      
    літератури з професії
    «Кухар»
2. Виставка-огляд сучасного
    устаткування підприємств
    харчування з дегустацією 
    страв
Учні групи 204,
кл. керівник,
викладач
Ференцова О.М.

3.
19.10.2016
Показ страв «Цариця овочів – картопля»
Майстер в/н
Являнська Л.В.
4.
20.10.2016
Веселий та смачний ярмарок-розпродаж власних виробів
до Міжнародного дня кухарів
Майстер в/н
Токмак С.В.
Учні гр105,205

5.
21.10.2016
Брейн-ринг між збірною груп кухарів та 304 групою
Викладач
Гавришків О.Б.



Предметний тиждень розпочався з конкурсу стінгазет та плакатів до Міжнародного дня кухаря. Кожна навчальна група показала по дві газети: одну – з поздоровленням до професійного свята і другу - на гумористичну тематику.
Журі оцінювало естетику оформлення, відповідність темі, кількість стіннівок і гумористичний підхід до розкриття теми.







18 жовтня, відповідно до плану заходів, проводилась виставка новинок літератури з професії «Кухар» та свято на тему «Незамінні помічники кухні».
На ньому учні групи 204 під керівництвом класного керівника, викладача спецдисциплін кухарського напрямку Ференцової О.М. продемонстрували роботу та принцип дії мультиварки, пароварки, фритюрниці, слайсера, мікрохвильової печі в приготуванні страв і пригощали присутніх смачними стравами з них.





19 жовтня проведено свято на тему: «Її величність – картопля». Правду кажуть: кому вершки, а кому корінці. Та ясно одне: без картоплі неможливо уявити наш стіл. І так, як варимо ми її кожен день в борщі і в супі, галушках і розсольнику, в капусняку, а ще картопля відварна, запечена, картопля смажена, картопля смажена зі сметаною, картопля смажена з грибами; картопля з фритюру, картопляні оладки, вони ж котлети, деруни, пюре, картопляні кульки з сиром – з фритюру, млинці з картоплею, млинці з картоплею і грибами, вареники з картоплею, вареники з картоплею і грибами, картопляна запіканка з фаршем…
Учні групи №304 разом з майстром виробничого навчання Являнською Л.В. приготували різноманітні страви з картоплі і всі присутні мали можливість попробувати приготовлені страви і оцінити кулінарні властивості учнів.





     20 жовтня відзначають Міжнародний день кухарів. До цього свята заздалегідь готувались учні груп №105 та №205 разом з наставником – майстром виробничого навчання Токмак С.В. Вони смажили і варили, пекли – випікали різні смаколики, щоб запропонувати їх учням училища на святі «Веселий та смачний ярмарок». Провели свято весело, смачно, колоритно, з великою кількістю різних атракціонів та ігор. Як виграш переможцям запропоновано піцу. Учнів та дорослих пригощали гарячим чаєм, а солодощі кожен купляв собі за смаком та бажанням.










    Як підсумок проведення тижня кухарської справи, 21 жовтня викладачем спецдисциплін Гавришків О.Б. проведено брейн-ринг між збірною груп кухарів 1-го та 2-го курсів та учнями 3-го курсу. Інтелектуальна гра включала в себе запитання по курсу «Технології приготування їжі», «Устаткування підприємств харчування», «Організації харчування», «Обліку, калькуляції, звітності», а також «Кухні народів світу».










    В перерві між раундами учні групи №103, юні філателісти ознайомили присутніх з марками, присвяченими традиційним українським стравам та поширеним овочам, без яких неможливо уявити нашу кухню. 


    Не залишились поза увагою викладача і присутні болільники команд, з якими проведено вікторини. Гра пройшла весело, цікаво, змістовно.


     Учні груп, під керівництвом майстрів виробничого навчання, продемонстрували свою не тільки кухарську, але й  кондитерську майстерність, пригощаючи присутніх різноманітними стравами та десертами.
Активні учасники проведених заходів відзначено та нагороджено пам’ятними призами за активність, допитливість, старання та винахідливість.


Зацікавленість та кількість учасників тижня показали, що такі заходи мають велике значення для кращого пізнання професії, виховання любові та поваги до неї.




Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.