Абітурієнту

пʼятницю, 11 листопада 2016 р.

Виховний захід до 40-річчя утворення Української Гельсинської Спілки

Про правозахисну діяльність Української Гельсінської Групи бібліотекарі Овідіопольської ЦРБ Черпатюк О.В. і Слободянюк Н.М. разом з викладачем історії Нестеренко Т.М. розповіли учням ОТПАУ на інформаційній годині «Історія Української Гельсінської Групи» 10 листопада.

     
      Правозахисний рух в Україні має глибоке коріння і добрі традиції. Ідею прав людини українські мислителі висловлювали ще в ХІХ ст.,у неявній формі вона стала важливою складовою частиною Конституції УНР 1918 року. Але рух, який свідомо поставив мету домагатися виконання прав людини – явище, що виникло тільки в1960-х роках, у період хрущовської «відлиги».
      7липня 1988р. в м. Львові заснована «Українська Гельсінська сілка» - українська громадсько-політична організація. Підставою для утворення Української Гельсінської Групи були постанови про права людини Заключного акту Наради у справах безпеки й співпраці в Європі у Гельсінкі в 1975 р.
      До Української Гельсінської групи ввійшла така блискуча плеяда видатних особистостей – Левко Лук’яненко, Іван Світличний, Михайло Горинь, Іван Дзюба, Євген Сверстюк, В’ячеслав Чорновіл, Оксана Мешко, Ніна Строката-Караванська, Василь Стус, Микола Руденко, Петро Григоренко, Мустафа Джемілєв, Йосиф Зісельс, Зіновій Красівський, Василь Романюк – майбутній Патріарх Володимир та інші.
      Про правозахисну діяльність Української Гельсінської Групи бібліотекарі Овідіопольської ЦРБ Черпатюк О.В. і Слободянюк Н.М. разом з викладачем історії Нестеренко Т.М. розповіли учням ОПТАУ на інформаційній годині «Історія Української Гельсінської Групи» 10 листопада.
Присутні на заході дізнались також про репресії проти членів спілки, про їх долі, про відновлення діяльності УГГ в період незалежності України.



     Учень 103 групи ОПТАУ Будніченко Іван зачитав доповідь-дослідження про українських письменників-дисидентів. 

Член гуртка «Юний філателіст» (СЮТ, керівник Нестеренко Т.М.), учень103 гр. ОПТАУ Малюк Анатолій представив філателістичну колекцію «Українська Гельсінська спілка» і «Політв’язень Надія Савченко».

Бібліотекарі Овідіопольської ЦРБ на закінчення заходу презентували книжкову виставку «Дорогою до мрії», на якій представлені книги та періодичні видання про Українську Гельсінську Групу, її діячів, та власне, твори самих учасників спілки.




Бібліотекар Овідіопольської ЦРБ
Слободянюк Н.М.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.