Абітурієнту

четвер, 28 січня 2016 р.

Позаурочний захід "Сім чудес України під охороною ЮНЕСКО"

"Велика і прекрасна наша Батьківщина. Це- безмежні колосисті поля, вишневі та яблуневі сади, повноводні ріки та синьоокі озера, різнобарвні луки та затишні гаї, мальовничі села та великі міста..."  Такими словами розпочала позаурочний захід  на тему: "Сім чудес України під охороною ЮНЕСКО" - заступник директора з НВР  Балан С.Г.

Мета заходу:
 Навчальна: розширити знання учнів про ЮНЕСКО, про чарівність краєвидів та дивовижність куточків України; показати їм історичне значиме, архітектурно витончене, туристично привабливе, одним словом,- красиве та унікальне обличчя нашої держави;
Виховна: виховувати шанобливе ставлення до історії рідної країни, привернути увагу до проблем охорони навколишнього середовища та сприяти їх збереженню;
Розвиваюча: розвивати образне сприймання, формувати уявлення учнів про унікальність та неповторність природи України, рідного краю.


Світова спадщина ЮНЕСКО (англ. World Heritage) - видатні культурні та природні цінності, що становлять надбання усього людства. Ці цінності перелічені у Списку ЮНЕСКО. У 1972 р., на XVII сесії в Парижі, ЮНЕСКО прийняла Конвенцію про охорону світової культурної і природної спадщини (вступила в силу у 1975 р.). Конвенція про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини грунтується на тому, що деякі цінності культурної і природної спадщини представляють винятковий інтерес для всього світу і тому повинні вважатися частиною всесвітньої спадщини всього людства. Повністю поважаючи суверенітет держав, на території яких знаходиться культурна і природна спадщина, і не порушуючи прав власності, передбачених національним законодавством щодо цієї спадщини, держави - учасники Конвенції визнають, що охорона всесвітньої спадщини є обов'язком всього міжнародного співтовариства в цілому.

УРСР стала членом ЮНЕСКО 12 травня 1954 р. З грудня 1962 року в Парижі
функціонує Постійне представництво України при ЮНЕСКО. Координацію
діяльності національних інституцій, яка пов'язана з участю України в ЮНЕСКО, здійснює Національна Комісія у справах ЮНЕСКО (діє з 1956 року)
Список об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО в Україні станом на 2015 рік налічує 7 найменувань, що приблизно становить 0,68% від загальної кількості об'єктів Світової спадщини у світі (1034 станом на 2015 рік). Такі як:
  1. Київський Софійський собор, Києво-Печерська лавра, Церква Спаса на Берестові
  2. Ансамбль історичного центру Львова
  3. Геодезична дуга Струве
  4. Букові праліси Карпат
  5. Резиденція митрополитів Буковини і Далмації
  6. Дерев'яні церкви Карпат
  7. Стародавнє місто Херсонес Таврійський

Не засмучуйтеся, якщо ви не побуваєте в цих місцях і не побачите на власні очі ці дива. Тому що хтось із відомих сказав: «Дива серед нас». І це дійсно так!





Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.