Абітурієнту

неділю, 26 жовтня 2014 р.

Будити в дітях прагнення думати...


      На це спрямована навчальна програма з позашкільної освіти гуманітарного
напряму «юні філателісти», розроблена викладачем Овідіопільського професійно-технічного аграрного училища Тетяною Нестеренко.
      У Концепції розвитку філа телії в Україні на 2013 –2018 рр. чимало уваги приділено дитячій філателії. Нещо давно відбулася знакова подія у справі популяризації колек ціонування поштових марок серед дітей і юнацтва: Інститут інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки України за твердив навчальну програму з позашкільної освіти гуманітарного напряму «юні філателісти». Її автором стала викладач Овідіопільського професійно-технічного
аграрного училища Тетяна Нестеренко. Те, що таку програму склала мешканка Одещини, – не випадковість, адже Одеська дирекція Укрпошти приділяє значну увагу розвитку філателії, зокрема дитячої.


Відтепер палаци (будинки) школярів, центри дитячої та юнацької творчості, бібліотеки, клубні установи, малі академії наук та інші дитячі установи позашкільної осві ти можуть скористатися програмою педагога з Одеської області для організації клубів, гуртків, студій юних фі лателістів. Що надихнуло Тетяну Михайлівну на таку роботу?
«Марки стала збирати ще в школі, – зізнається вона. –У нас (я родом із села Полкова Микитівка, що на Харків щині) пошта була поруч зі школою. Діти часто туди заходили. Якось мені дуже сподобалася одна марка. Вона була присвячена фігурному катанню. Така красива! Не втрималася, купила... Це було початком колекції».
Дівчина і не помітила, як «втягнулася» у філателію.Освоювати її допомагали газети, журнали «Вокруг света», «Наука и жизнь» та інші. «Моя мама – мудра жінка – на періодику ніколи грошей не шкодувала», – зазначає Тетяна Михайлівна. Пізніше, коли вона закінчила історичний факультет Харківського університету, визначилися і її пристрасті у філателії: історичні та політичні діячі, а також троянди та метелики. А в останні роки вона серйозно захопилася вексилологією (наука про прапори).

Марки служили відмінним ілюстративним матеріа лом на уроках історії, які вона вела в училищі. Чоловік Василь Іванович (він теж досить довго працював в учи лищі) заохочував її хобі. Та й сини пристрастилися, хоча й не так серйозно, як хотілося б мамі.
Професійний історик, який знає справжню ціну істо ричних реліквій, вона давно усвідомила, що навіть зви чайна поштова марка є історичним документом, має самостійне значення. Вона може розкрити уважному спостерігачеві такі сторони минулого, які навряд чи легко усвідомити, користуючись іншими джерелами.

«Марки – свідки епохи, – наголошує Тетяна Михай лівна. – У них знаходять відображення всі галузі життє діяльності людини. І найважливіше, на мій погляд, марка– це освітній предмет, адже кожен колекціонер, отриму ючи ту чи іншу марку у свою колекцію, починає її вивчати, звертатися до історичних джерел, тим самим підвищую чи свій інтелектуальний рівень».
Усе частіше Тетяну Нестеренко запрошують колеги у школи на виховні години, де вона розповідає дітям про основи філателії, історії української марки, діяльності
Укрпошти тощо.
«Я бачила, – ділиться своїми враженнями педагог, –як філателія будила в дітях прагнення думати, як вони раділи філателістичним відкриттям».

Логічним продовженням цієї її громадської роботи стало створення гуртка юних філателістів у районній станції юних техніків. На заняття, які проводила Тетяна Михайлівна, дітей приходило чимало, батькам подоба лося, як захоплено вона працює, але якось прийшла комісія чиновників від освіти з перевіркою. Вердикт був остаточний: гурток закрити, мовляв, у педагога немає затверджених «згори» методичок, немає розробленої Міністерством освіти програми...
Тетяні Михайлівні порадили вести гурток етнографії... Але не така вона людина, щоб відступати перед труднощами. А тут і нагода трапилася вирішити проблему: Нестеренко обрали делегатом XIII з’їзду філателістів України. У своєму виступі на з’їзді вона поділилася наболілим. А колеги по «філателістичному цеху» доручили їй створити таку програму.

Вона дуже скрупульозно підбирала матеріал. Як наго лошує Тетяна Михайлівна, неоціненну допомогу в на родженні програми надав Всеволод Наумович Фурман (світла йому пам’ять). Добрі слова подяки за допомогу вона адресує й заступнику директора Одеської дирекції
Укрпошти Сергію Блащицькому, в.о. голови Асоціації філателістів України Дмитру Френкелю, професору Одеського університету ім. Мечникова Поліні Барвін ській та іншим.

«Нові завдання освіти не можуть бути вирішені в рам ках традиційної моделі освітньо виховного процесу у шкільних і позашкільних установах, – висловлює свою точку зору Тетяна Михайлівна. – Потрібні нові підходи для саморозвитку, розвитку індивідуального потенціалу особистості. Моя програма якраз на це і спрямована. Вона має кілька розділів, що висвітлюють основні поняття у філателії, тематику, навички колекціонування».
Завдання програми – розширити світогляд дітей, під вищити їх освіченість, створити в колі юних філателістів дружню атмосферу, в якій кожна дитина змогла б розкрі пачитися і розкрити незнані до цього здібності і таланти, розвинути у дітей почуття відповідальності, акуратності.
А ще – прищепити їм почуття патріотизму, дати знання не тільки про історію філателії, а й українського маркови дання, навчити шанувати звичаї і традиції нашого народу.

Сама Тетяна Нестеренко не лише проголошує ці прин ципи, а й давно реалізує їх на практиці. Напередодні Дня незалежності України з ініціативи Тетяни Михайлівни в Овідіопільському краєзнавчому музеї було відкрито вис тавку «Поштові знаки незалежної України». Виставка
розповідає про нелегкий шлях поштових мініатюр неза лежної України.
До речі, серед експонатів- художній не маркований конверт і дві марки, присвячені місту Овідіополю, що були випущені за проектом «Власна марка», до чого чимало зусиль доклала Тетяна Нестеренко.

«Показ поштових знаків незалежної України поклика ний підвищити градус патріотизму, – каже Тетяна Ми хайлівна, – що дуже важливо в наш лихий, воєнний час, поглибити у відвідувачів виставки усвідомлення того, що ми народ нездоланний, у нас є своя культура, традиції і держава з усіма належними їй атрибутами».

                                                                                 Лариса БУЛЛО, Одеська дирекція Укрпошти











Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.